Тик Ток казнет со пет милиони евра за кршење на приватноста

LinkSense.mk

Францускиот регулатор за заштита на податоците (CNIL) ја казни кинеската платформа за споделување видеа TikTok со пет милиони евра поради кршење на приватноста.

Корисниците на TikTok не можеа да ги одбијат колачињата толку лесно како што можеа да ги прифатат и не беа доволно информирани за целите на различни колачиња, се вели во соопштението на регулаторот, пренесува „Politico“.

Истрагата се фокусираше на веб-страницата на TikTok, а не на нејзината мобилна апликација.

Казната доаѓа во деликатно време за компанијата, бидејќи оваа недела неколку европски комесари го предупредија извршниот директор на TikTok да се придржува кон законите на ЕУ и да работи на „повторување на довербата на европските регулатори“.

Дополнително, постојат две тековни истраги за приватност ширум ЕУ, водени од ирскиот регулатор за заштита на податоците – едната за безбедноста на децата, а другата за пренос на податоци во Кина.

Во изминатите неколку години, францускиот регулатор ги казни Amazon, Google, Facebook и Apple според правилата на ЕУ за „колачиња“.