Филипче: Системот за масовна вакцинација функционира беспрекорно

Министерот за здравство, Венко Филипче на својот фесбук профил напиша дека, системот за масовна вакцинација функционира беспрекорно уште од вториот ден по започнувањето на оваа операција. Само во текот на вчерашниот ден се аплицирани 9123 вакцини од кои 7963 прва доза а останатите ревакцина.
Досега се вакцинирани 74076 граѓани, а согласно последните бројки 25% од населението над 70 години имаат примено барем една доза вакцина.
Апелирам граѓаните масовно да се пријавуваат на vakcinacija.mk и да се вакцинираат.
Со ова темпо на вакцинација и капацитетите кои постојано ќе ги надградуваме имаме можност за релативно брзо време да постигнеме добар колективен имунитет.