Швајцарија се соочува со недостиг на лекови

LinkSense.mk

Швајцарија се соочува со недостиг на некои лекови поради тешкотиите во синџирите на снабдување, предизвикани од мерките за сузбивање на Ковид-19 во Кина и војната во Европа, предупреди денеска фармацевтското здружение.

„Најмногу проблеми имаме со лекови за деца, особено со сируп за намалување температура, изјави Енеа Мартинели од „pharmaSuisse“ за телевизијата СРФ.

Како што додаде тој, снемува и лекови за крвен притисок, психијатриски и за Паркинсонова болест.

Во разговор за СРФ, претседателот на швајцарското здружение на фармацевти посочи оти ситуацијата е доведена дотаму, што во некои случаи, лекарите се принудени да набават лекови од странство.

Швајцарија е седиште на големи мултинационални фармацевтски компании, како Роше и Новартис.