Њу Делхи: Загадувањето ги затвори училиштата и факултетите

LinkSense.mk

Властите во индискиот главен град Њу Делхи ги затворија на неодредено време сите училишта и факултети заради влошување на состојбата со загадувањето во воздухот, јави Би-Би-Си.

Забранети се и градежни работи до 21 ноември, а исклучок се проекти поврзани со прометот и одбраната.

Затворени се неколку електрани на јаглен па дозвола за работа моментно имаат само пет од 11 колку што се.

Нивото на ПМ2.5 – ситни честички кои можат да ги оштетат белите дробови во Делхи се далеку над нивото наведено во сигурносните насоки на Светската здравствена организација.

Во неколку делови од градот забележани се вчера бројки близу или повеќе од 400, што спаѓа во категоријата „тешко загадување“.

Бројките меѓу 0 и 50 се сметаат за „добри“, а меѓу 51 и 100 за „задоволителни“, според индексот за квалитет на воздухот.

Мешавината од издувните гасови од возилата и од индустријата, прашината и временските услови придонесоа за тоа Делхи да стане најзагаден град во светот. Воздухот таму станува исклучително отровен во зимските месеци.

Огнометите за време на фестивалот Дивали кои се одржува деновиве дополнително го влошуваат квалитетот на воздухот. Заради слабиот ветер загадувањето се задржува во пониските слоеви од атмосферата.