Tag: вавилонска плочка

Вавилонците знаеле за „Питагорината теорема“ 1.000 години пред Питагора

Стара вавилонска плочка, најверојатно употребувана за геодезија и мапирање, ја користела „Питагорината теорема“ најмалку 1.000 години пред Питагора да ја открие.Древната плочка ги тера...

Короната ќе ја сотреме, ама корупцијата – јок

Иако од најважните меѓународни адреси, во неофицијална, а богами и во официјална форма, на Македонија и стигнуваат бројни предупредувања дека мора поодлучно да се...

Избор на уредникот