Tag: шуми

Воведена делумна забрана за движење во шума во период од 06.00...

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по барање на ЈП „Национални шуми“, даде согласност за воведување на делумна забрана за движење во шумите и...

Повеќе од 100 светски лидери ветија крај на уништувањето на шумите...

Повеќе од 100 светски лидери ветија дека ќе стават крај на уништувањето на шумите до 2030 година, што е првиот голем договор постигнат на...

Штетата од шумските пожари наскоро ќе ја почувствуваме

Човекот и шумите отсекогаш биле поврзани со нераскинлива врска на меѓусебна зависност и надополнување, но за жал таа врска ја губиме со нашите постапки...

Од денеска целосна забрана за движење во шумски предели

Владата апелира до сите граѓани да не се движат низ шумските подрачја во земјата, заради заштита на личната безбедност и заради спречување натамошно ширење...

Поради опасност од пожари: Од утре се забранува движење во шумите

Јавното претпријатие „Национални шуми“ воведува делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува, на целата територија на Македонија.Одлуката е донесена...

Опожарени десет пати повеќе шуми, пошумувањето три пати намалено

Од шумски пожари минатата година биле зафатени 10.661 хектар што е речиси десет пати повеќе од опожарените површини пред една деценија, а пошумени биле...

Појава на крлежи во парковите и шумите во Делечвско

„Последниве денови значително е зголемен бројот на крлежи во Делчевско“, велат граѓани.Крлежите се хранат од крвта на домаќинот, а како што посочуваат лекарите се...

Забраната за движење во шуми не ги опфаќа заштитените подрачја Водно,...

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски на денешната прес-конференција истакна дека мерката за забрана во шумите не е целосна, туку делумна и...

ДОМ: Институциите да ја спречат нелегалната сеча на шумите

Скопје, 16 април 2020Зелената партија ДОМ бара Шумската полиција и ЈП Национални шуми да ги интензивираат сите активности за спречување на нелегалната сеча на шумите.Апелираме МВР...

Укината забраната за движење во шуми

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, по барање на Јавното претпријатие „Национални шуми”, денеска ја укина забраната за движење во шуми.Одлуката за делумна забрана...

Вилмич, покроце малу!

Во период на големи препирки по социјалите мрежи и „независните“ телевизии за тоа кој е од кого поголем патриот во заштитата од „бугаризацијата“, тукашни...

Избор на уредникот