Ако косата ви се замастува веднаш после миењето, тогаш правите грешки

LinkSense.mk

Постојат причини поради кои косата бргу се замастува иако сте ја измиле.

Мрсната коса може да биде последица од стрес и лоша исхрана, но и на навики за кои не знаеме дека се погрешни.

Ако косата ви се замастува веднаш после миењето, можеби грешите во „овие чекори“:

1. Премногу шампон

Иако мислите дека повеќе шампон ја прави косата почиста па ставате големи количини и тоа со неколку испирања, тоа е грешка.

Исто така не е добро косата да се мие секој ден затоа што на тој начин се поттикнува засиленото лачење на мрснотија. Идеално е косата да ја миете два пати во текот на неделата и само еднаш да и ставате шампон.

2. Топла вода

Топлината потикнува излачување на мрснотија па се препорачува косата да ја миете со млака, па дури и ладна вода.

3. Несоодветна четка

Ако имате коса која е наклонета кон мрсење, тогаш не се препорачуваат метални четки. Најдобро е да ги користите оние пластичните, со заоблени врвови.