Водачот на Боко Харам „умре“ шест пати

Лидерот на исламистичката група Боко Харам, Абубакар Шекау, шест пати ја демантираше својата смрт. Сега објави снимка со која ги отфрла тврдењата на светските медиуми дека пред еден месец е тешко ранет во Нигерија.

Абубакар го превзеде водството на Боко Харам во 2009 година после смртта на Мухамед Јусуф, основачот на групата.

boko-haram

Медиумите веднаш истата година јавија дека новиот водач е убиен во текот судирот на нигериските сили за безбедност и Боко Харам. Следната, 2010 година, Шекау објави видео-снимка со изјава во која признава дека е ранет во ногата, но дека сето тоа било минато. Во август 2013 година, по втор пат е „прогласен за мртов“, после нападот на засолништето на џихадистичката група во шумата Самбис на североистокот на Нигерија. Еден месец потоа Шекау емитуваше снимка со која докажа дека е жив.

Следната година, нигериската војска лансираше дезинформација дека Шекау е убиен. Наводно бил ликвидиран од страна на војската на Камерун, во битката кај селото Кондуга, северно од Мајдугури. Камерунската војска ја потврдила таа вест и на социјалните мрежи објавила фотографија, нaводно, од неговото безживотно тело. Во октомври 2014 година Шекау повторно се појави на видео-снимка, на која се потсмева на сите кои поверувале дека е мртов.

boko-haram-2

Во август лани Шекау преживеа и отсекување на главата. Претседателот на Чад, Идрис Деби, тврдеше дека лидерот на Боко Харам е ликвидиран и дека е заменет со нов лидер. Шекау тогаш преку неколкуминутна видео-порака соопшти дека е жив и здрав и дека уште е прв човек на исламистичката група.

Минатиот месец нигериското воздухопловство објави дека Шекау е смртно ранет при воздушен напад.

Пред три дена, водачот на Боко Харам, Абубакар Шекау емитуваше нов демант, се појави на снимка жив и здрав.