Дали нашите миленици се плашат од темнина?

LinkSense.mk

Домашните мачки, и покрај тоа што се добро нахранети, имаат и желба за лов и ќе бидат подготвени да ги демнат птиците и малите цицачи во нивната околина.

Сепак, има некои сопственици на мачки кои тврдат дека нивните миленици имаат аверзија кон темнината. Во следните редови откриваме сè за љубовта (или не) на мачката кон темнината.

Да, мачките ја сакаат темнината, но бидејќи секоја од нив има своја уникатна личност, ова не може да се каже со 100% сигурност за сите мачки на овој свет.

Освен тоа, бидејќи припитомените мачки се приспособиле на животот и начинот на спиење на нивните сопственици, тешко е да се одреди дали им се допаѓа темнината.

Мачките се најактивни во зори и самрак. Тие се целосно будни кога ќе дојде зори, а бидејќи добро гледаат во темнината, тоа им дава можност да се движат во простор без дневна светлина.

Експертите тврдат дека мачките кои не ја сакаат темнината, всушност ја поврзуваат со некое трауматично искуство од минатото, како што е напад на куче од ноќна заседа.

Иако мачките имаат супериорен ноќен вид, сепак им треба малку светлина за да видат јасно во мракот.

Повеќето мачки можат добро да гледаат во темнината, но ако страдаат од некои физиолошки проблеми, нивната способност е ограничена, а тоа може да доведе до страв од темнината.

На мачките не им пречи да спијат во темна соба, се додека се чувствуваат безбедно во неа. Кога би биле во дивината, денот би го поминале спиејќи, подготвувајќи се за ноќен лов.

Сепак, тие можат да заспијат насекаде, во целосно осветлена просторија или во темен агол. Тие сакаат да спијат и да дремат во текот на денот, а присуството или отсуството на светлина не игра важна улога.

Постои верување дека мачките ја сакаат темнината, бидејќи имаат навика да се кријат во мали и темни ќошиња. Често ќе ги најдете како лазат под креветот, влегуваат во картонски кутии или се кријат под ќебе.

Сепак, оваа љубов да се крие во темни места има повеќе врска со безбедноста отколку со темнината воопшто. Мачките се плашат од природата и при најмала непозната бучава ќе бараат темно катче кое им нуди чувство на сигурност.

Освен ако не постои експлицитен страв од темнината поради траума, на мачките не им е грижа дали светлото е вклучено или исклучено во куќата. Совршено ќе се снајде во простор каде што нема светлина, па ако поради обврски мора да излезете од дома и да ја оставите, не грижете се да не го оставите запалено светлото.