Измена на Програмата за имунизација, КОВИД-вакцините во првите месеци на 2021

Министерот за здравство Венко Филипче на седница на Влада денеска поднесе Предлог-програма за изменување и дополнување на Програмата за задолжителна имунизација на населението во Република Северна Македонија за 2020 година. Со
измена на Програмата за вакцинација сме чекор поблиску до обезбедување на вакцините за Ковид-19 преку Ковакс-механизмот, нагласува министерот Филипче.

Програмата предвидува измени во делот за финансиски средства, како една од обрвските преземени со договорот со ГАВИ за влез во Ковакс-механизмот.

Средствата се веќе обезбедени со последниот ребаланс на буџетот.

Преку Ковакс-механизмот ќе се обезбедат 833.000 вакцини–дозим за популација од околу 400.000 граѓани за вакцина и ревакцинација.

Како што соопшти Министерството за здравство, вакцините во земјава ќе стигнуваат согласно со планот за дистрибуција кој ќе го одреди Ковакс, а испораката ќе биде истовремено во сите 127 земји, како и во земјите од регионот–Црна Гора, Албанија, Косово, Босна и Херцеговина и дел од Србија.

Првата испорака на вакцини се очекува во првите месеци од 2021 година.

„Покрај овој механизам, Министерството за здравство започна преговори, односно достави формални барања за обезбедување вакцини уште преку два други механизми. Првиот е во директни преговори и со директна набавка од компаниите Фајзер и Астра Зенека кои ги произведуваат вакцините, а од каде наскоро очекуваме да имаме и
формална понуда. Третиот механизам е преку Европската Унија за што е, исто така, формално побарано од делегацијата во Скопје и очекуваме информација. Што се однесува до набавката во рамки на Европската Унија, таа нарачува 200 милиони вакцини за земјите членки и уште дополнителни 100 милиони дози за земјите од Европа надвор од Унијата“, истакнува Филипче во соопштението на Министерството.

Ковид-вакцината ќе биде бесплатна за сите граѓани и нема да е задолжителна.

Со почетокот на вакцинацијата, посочува Министерството, нема веднаш да се намали ризикот од Ковид-19, ниту пак веднаш ќе се почувствува намалување на притисокот врз здравствените установи, но вакцинацијата и натаму доследното почитување на превентивни мерки можат значително да ја сменат сликата на пандемијата.

„Вирусот Ковид-19 ќе продолжи да циркулира и следниот период. Оттука ммерките за превентива и заштита како носење маска, држење дистанца, негрупирање, хигиена на раце ќе бидат задолжителни и во периодот пред нас“, се наведува во соопштението.

На приоритетната листа за вакцинација први ќе бидат здравствените работници кои работат со ковид, како и ризичните групи граѓани со зголемен ризик за Ковид-19, за кои вакцината ќе биде високо препорачана, но не и задолжителна.