Мијалков останува во притвор

LinkSense.mk

Кривичниот суд го прифатил предлогот на обвинителството за определување на триесетдневен притвор за Сашо Мијалков обвинет во предметот „Плацови на Водно“.

„Постапувајќи по предлог на Основното јавно обвинителство за организиран криминал и корупција, за определување мерка притвор против С.М. обвинет во предметот со КОK бр. 63/21 во јавноста познат како ‘Плацови на Водно’, а имајќи ја предвид итноста на постапката, Кривичниот совет, по добивање на предметот, одржа седница на советот и донесе решение со кое го прифати предлогот на Јавниот обвинител и на обвинетиот му определи мерка притвор во траење од 30 дена“, стои во соопштението од кривичниот суд.

Советот сметал дека се исполнети условите од чл. 165 ст.1 т. 1, односно дека постои опасност од бегство.

„Решението е во фаза на експедирање до странките во постапката кои имаат право на жалба пред Апелациониот суд Скопје“ се истакнува во соопштението.

Претходно, Апелацискиот суд донесе одлука ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков, да се брани од слобода. Апелација му ја уважи жалбата и прифати тој да гарантира дека нема да избега со недвижен имот вреден над 11 милиони евра.

Мијалков гарантирал со имот кој е регистриран и на други физички и правни лица. Притворот ќе му се укине кога ќе се запише хипотека на тој имот.

Гаранцијата ја прифатил кривичиот совет на апелација, односно судиите Тања Милева, Енвер Беџети и Ѓоко Ристов.

Обид да излезе од притвор Мијалков имаше и во јуни. Тогаш и Вишото јавно обвинителство даде согласност со гаранција од 10,8 милиони евра екдиректорот на УБК да излезе од притвор. Тогаш апелација ја одби гаранцијата и одлучи дека постои опасност тој да се даде во бегство.

Мијалков беше спроведен во затворот во Шуто Оризари на крајот на февруари кога му беше изречена казна затвор од 12 години за масовното прислушување, за судскиот процес „Таргет – Тврдина“.

Притворот му беше продолжен сѐ до пресудата за судскиот процес „Трезор“, за набавката на опремата за нелегално прислушување, каде што обвинителите одново побараа притвор за Мијалков сѐ до правосилност на пресудата.

За случајот „Трезор“, Мијалков доби казна затвор од 8 години, која сѐ уште не е правосилна.