Полска го устоличи Исус како свој крал и господар

По повод 1050-годишнината од почетокот на покрстувањето на Полска, во Краков на свечена богослужба, со присуство на претседателот Анджеј Дуда, Исус Христос е „устоличен“ за „крал“ кому му е „предадена власта над земјата и народот“, со ветување дека се ќе биде подредено кон „Исусовите закони“.

Документот на Полската католичка црква за „устоличување“ на Исус ќе се чита денес во сите католички цркви ширум Полска.

isus-222

Митрополитот краковски, кардиналот Станислав Џивиш кој во католичкото светилиште Божјо Милосрдие служеше миса, рече дека „свесно, свечено, колективно признание дека Исус е крал на Полска“, претставува „израз на благодарност на Полјаците за Исусовата верност“ на тој народ.

Учеството на полскиот претседател Анджеј Дуда и премиерката Беата Шидло на церемонијата во Краков и даде ранг повисок од црквениот, а пред светилиштето на дожд и ветер прогласувањето го следеа 100 илјади верници.

isus-111

Пред Исус, како „кралица на Полска“ устоличена е Богородица Марија, во 1656 година, а тоа устоличување полскиот кардинал Стефан Вишињски го обнови во 1956 година.

Од минатата година, кога на власт дојде конзервативната партија Право и Правда на поранешниот премиер Јарослав Качински, расте влијанието на католичката црква на политичкиот живот.

beata-111

Пратеничката од Право и Правда, Беата Матеушак Пјелухa минатата седмица дури предложи атеистите, православните и муслиманите да бидат протерани ако не потпишат дека ќе ги почитуваат Уставот на Полска и католичките вредности.