Русија го крена данокот на извоз на пченица „до небо“

LinkSense.mk

Русија го зголеми данокот за извоз на пченица на 101,4 долари од 13 до 19 април, соопшти во руското Министерство за земјоделство.

Ова е првпат Русија да ја зголеми извозната царина на пченицата на над 100 долари, јавуваат медиумите.

Министерството, исто така, ја зголеми извозната такса и на јачменот и на пченката, на 75,4, односно на 70,6 долари по тон.

Според Александар Корбут, потпретседател на рускиот Сојуз за жито, извозните царини за житото најверојатно ќе растат.

 

 

 

 

 

 

(Фото: Танјуг)