СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ го осудуваат говорот на градоначалникот на Дебар

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија ја осуди изјавата на градоначалникот на Дебар, Ружди Лата.

Изјавата на Лата, според СДСМ, оди во прилог на поттикнувачите на поделби и нетрпеливост.

„Ја осудуваме провокативната реторика во изјавата на градоначалникот на општина Дебар, Ружди Лата, која не е во духот на заедништвото, интеграцијата и меѓусебното почитување на граѓаните. Избраните и именуваните функционери мора да бидат свесни за одговорноста што ја имаат пред Уставот, законите и граѓаните на Република Македонија. И Лата, како и сите други носители на државни функции, мора да работат единствено во интерес на граѓаните и секоја изјава, секој искажан збор и секое направено дело мора да биде исклучиво во интерес на граѓаните, што не е случај со последната изјава на Лата“, се вели со соопштението на СДСМ и притоа се потсетува дека ваквите настапи одат во прилог само на оние кои креираат поделби и работат на поттикнување раздор и нетрпеливост.

Со осуда на изјавата на градоначалникот Лата се огласи и ВМРО-ДПМНЕ.

Изјавата, за оваа партија, не е во духот на соживотот и длабоко го поткопува темелот на државноста и уставното уредување. Ваквите националистички и ретроградни изјави кои зачестија во последниот период се предизвикани директно од антидржавното дејствување.

Градоначалникот на Дебар, Тужди Лата, за локалната Арт телевизија изјави дека „единствената надеж за иднината на Дебар е патот на Арбер. Ние ќе заборавиме на другите, крвта и душата ни се во Тирана. Ние имаме во Тирана многу луѓе, само еден податок ќе ви спомнам, во Тирана има 150 доктори на науки од Дебар и Дебар полека станува населба на Тирана“.