Сеуште активни неколку пожари во Македонија

Според податоците на Центарот за управување со кризи до вчера до 18 часот на територијата на државата беа активни неколку пожари во скопскиот, струмичкиот,
кумановскиот охридскиот, битолскиот и штипскиот регион.

Пожарот што вчера попладне избувна во граничниот појас меѓу Грција и Македонија, во месноста Милци, во непосредна близина на граничниот премин „Богородица“ е локализиран и ставен под контрола.

Во гасењето на огнот учествуваа пожарникари од Гевгелија и вработени во ЈП „Комуналец“.

Сообраќајот на „Богородица“ од вчера по 20 часот е повторно отворен за сообраќај, а претходно возилата се пренасочуваа на преминот „Дојран“.

Во пожарот изгорени се 20 хектари сува трева и борова шума.

Пожарот кај месноста Бејаз Тепе во близина на селото Нов Истевник во делчевско-пехчевскиот регион е ставен под контрола и таму повеќе не постои опасност за опожарување на блиските куќи кај маалото Пасјак.

Припадници на Армијата од утрово активно го гаснат пожарот кој избувна вчера напладне и е еден од поголемите пожари кој е забележан на подрачјето на овој регион.

 

 

(Фото: МИА)