Скратен полициски час и олабавени мерки до вторник

Полицискиот час во Македонија од синоќа почна од полноќ и траеше до четири часот изутринава согласно новиот предлог на Комисијата за заразни болести за олабавување на рестриктивните мерки.

Олабавувањето на рестриктивните мерки следи по намалувањето на бројот на новозаболени и хоспитализирани на корона вирус во изминатиот период и намалувањето на притисокот врз болничките капацитети.

Новите мерки, што Владата ги усвои во вторникот на седница, ќе важат до 18 мај.

Од вторникот со продолжено работно време до 23.30 часот работат и угостителските објекти на летните тераси, а со работа почнаа и фитнес клубовите, спортските центри, салите за вежбање и игротеките, но за нив е задолжително почитување на протоколите за работа.

Спортските натпревари и понатаму ќе се одржуваат без физичко присуство на публика.

Како дел од олабавувањето на рестриктивните мерки е и дозволата да се организираат настани и слични јавни активности согласно протоколите за работа, односно до 30 проценти исполнетост на капацитетите во внатрешноста на објектите и до 50 проценти
исполнетост на отворен простор. Засега, останува забраната за свадби и концерти.

Останува и препораката за носење на заштитна маска на отворено. Според министерот за здравство Венко Филипче, се уште е рано да се смени оваа препорака. За ова било разговарано на последниот состанок на Комисијата за заразни болести, но заклучокот бил дека е рано за укинување на оваа препорака.

Согласно новите мерки, сега и на здравствените работници им се дозволува користување на годишен одмор и платени отсуства, но тоа ќе се прави согласно планот на раководителот на установата за да се наруши нормалното и тековно функционирање на системот на работа во здравствените установи.

Во градинките е дозволено зголемување на бројот на згрижени деца најмногу до 15 во воспитните групи до двегодишна возраст и до 20 деца во воспитните групи од 2-6 годишна возраст.

 

 

(Фото: МИА)