Тигањ за МИА: Македонија спроведе болни реформи, заслужува членство во ЕУ

Aмбасадорката на Хрватска во Северна Македонија, Нивес Тигањ, во интервју за МИА вели дека Македонија спроведе бројни реформи, од кои некои навистина биле и болни и заслужува отворање преговори колку што е можно побрзо.

Тигањ истакна дека Хрватска го поттикнува и поддржува дијалогот меѓу Македонија и Бугарија за изнаоѓање решение и додава дека е потребно и продолжување на реформскиот процес, со консензус на сите политички сили во државата.

„Тоа е многу важно, бидејќи таквиот пристап ја потврдува посветеноста на вашата земја за вашата стратегиска цел, а тоа е членство во Европската Унија. И Хрватска имаше билатерална пречка на својот евроинтеграциски пат, па морам да кажам дека апсолутно имавме еден политички консензус, сите политички субјекти во државата имаа јасна цел и јасно определување за членство во Европската Унија“, посочи
хрватската амбасадорка.

Таа подвлече дека европската перспектива на регионот е несомнена и оти ЕУ е посветена на политиката на проширување на Западниот Балкан.

Хрватска, изјави Тигањ, генерално го поддржувала процесот на европски интеграции на Македонија заради што го поттикнува и го поддржува продолжувањето на
дијалогот со нашиот источен сосед, со цел пронаоѓање компромисно решение и дека сега, се што треба да правиме, е да се фокусираме на сегашните активности, на она сега што се случува и да не размислуваме за некои негативни последици, ниту што би
било кога би било.

Факт е, вели, дека европската перспектива на земјите од Западен Балкан е несомнена и дека деблокада на европскиот пат на Македонија мора да има.

 

(Фото/Видео: МИА)