Турската полиција притвори новинар-дописник на ББС

LinkSense.mk

Новинарката Хатиџе Камер која работи за турскиот сервис на ББС е притворена во провинцијата Сирт.

Таа го следела инцидентот во рудникот во таа област во кој загинаа неколку работници, а сеуште е во тек операција за спасување на оние кои останаа заробени.

novinar-111

ББС наведува дека не постои оправдана причина за апсење на нивниот дописник која е и на чело на локалното задружение на новинари.

Турција во текот на изминатите месеци ги зајакна мерките против медиумите, затварајќи повеќе од 170 редакции, од кои повеќето беа на југоистокот на Турција.

Во притвор моментно се наоѓаат повеќе од 120 новинари.

novinari