Шолц е отворен за можна забрана за продажба на сексуални услуги во Германија

LinkSense.mk

Германскиот канцелар Олаф Шолц изјави дека е отворен за можна забрана за продажба на сексуални услуги, што е барање на опозициската демохристијанска коалиција ЦДУ/ЦСУ. Шолц рече дека би сакал да види законски ограничувања за сексуалната работа во Германија, додавајќи дека продажбата на сексуални услуги е „неприфатлива“ и не треба да биде „нормална“, пишува Дојче веле.

„Мислам дека не е прифатливо мажите да купуваат жени. Ова е нешто што секогаш морално ме нервирало. Верувам дека треба да го погледнеме законот и да видиме како најдобро може да се потисне“, рече Шолц во Бундестагот.

Демохристијаните од ЦДУ и ЦСУ, најголемите опозициски групи во Бундестагот, поднесоа барање за забрана за купување сексуални услуги според таканаречениот „нордиски модел“.

Според тој предлог, макроата и клиентите би биле казнети, а борделите би биле забранети, додека проститутките би требало да добијат заштита за да можат да го напуштат милјето. Демохристијаните повикаа на слични регулативи во Шведска, Норвешка, Исланд, Канада, Франција, Ирска и Израел.

„За жал, Германија се претвори во центар на сексуална експлоатација и злоупотреба“, рече заменик пратеничката група на ЦДУ/ЦСУ, Доротеа Бахр, истакнувајќи дека 25.000 жени во Германија се занимаваат со проституција.

Минатата недела, министерката за семејство Лиза Паус од Партијата на зелените рече дека федералната влада не планира никакви промени во Законот за заштита на проститутките, бидејќи законот од 2017 година беше предмет на ревизија до 2025 година.

Сексуалната работа отсекогаш била легална во Сојузна Република Германија, но нејзиното рекламирање и промовирање се сметало за „неморално“ и за кривично дело до 2002 година. Во поранешна Источна Германија, сексуалната работа беше нелегална и официјално не постоеше.