Tag: василица

Православните христијани ја дочекуваат Стара нова година

„Православните христијани, чии цркви го користат Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на празникот Василица.Многу македонски семејства Василица...

Вевчанската традиција се негува и во Вашингтон

За големата заедница на Македонци кои живеат во Вашингтон и населените региони околу американската престолнина, празнувањето на Стара нова година со неизбежните василичарски маски...

Почнува Вевчанскиот карневал

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.Вевчанскиот...

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.Многу македонски семејства Василица ја...

Короната ќе ја сотреме, ама корупцијата – јок

Иако од најважните меѓународни адреси, во неофицијална, а богами и во официјална форма, на Македонија и стигнуваат бројни предупредувања дека мора поодлучно да се...

Избор на уредникот