Tag: велигденски

Денеска е Чист Понеделник – По Прочка направете го ова

Од денеска започнуваат велигденските пости. Денот по Прочка е Чист понеделник кога почнува големиот велигденски пост. На овој ден се чисти куќата, децата и...

Денеска е Прочка: Проштевајте и побарајте да ви простат

Прочка е еден од поголемите празници за македонскиот народ и со него се поврзани  обичаи и верувања. Очигледно е дека проштевањето е обичај востановен...

Првото бојадисано велигденско јајце има магиска моќ

Црвените јајца се главно обележје на Велигденските празници. Тие се симбол за животот и новото раѓање, т.е. воскреснувањето. Според традицијата, првите јајца се бојосуваат...

Короната ќе ја сотреме, ама корупцијата – јок

Иако од најважните меѓународни адреси, во неофицијална, а богами и во официјална форма, на Македонија и стигнуваат бројни предупредувања дека мора поодлучно да се...

Избор на уредникот