Чоколаден колач со кајсии

За подготовка на тестото ви е потребно:

3 јајца
100 гр шеќер
2 лажици масло
120 гр брашно
Еден прстофат сол
1/2 кесичката прашак за пециво
1 лажица сок од лимон
100 гр млечно чоколадо
1 лажица какао

За фил:

250 гр крем сирење
3 многу зрели кајсии
2 жолчки од јајце
120 гр шеќер
100 мл млеко
50 гр маргарин
1 кесичка желатин

1/2 лажичка екстракт од ванила

Подготовка:

Се матат белките од јајцaта со прстофат на сол и шеќер .  Се додааваат жолчките со лесно мешање. Од како ќе се соедини смесата се додава растопеното чоколадо и какао. Се додава  маслото, прашок за пециво, сок од лимон и брашно, па кога сето ова ќе се соедини заедно бисквитот се пече на 180 степени околу 30 – 40 минути. Од како ќе испече се остава да се излади и потоа се сече на 3 дела

Додека се пече бисквитот подготвувајте си го кремот. измешајте ги жолчките со шеќер. Ставете ги на пареа  10 минути, а потоа додадете млеко, додека е топло и мешајте се додека не почне да се згуснува. Тргнете го од оган, додадете маргарин и  мешајте се додека не се соедини со кремот

Одвоено измешајте  го крем сирењето со кајсии и ванила, (кајсиите да се изблендираат) Желатинот потопете го во малку вода, а по 10 минути загрејте го за да се растопи убаво.

Измешајте го крем сирењето со  мешавина на жолчки од јајце и павлака. На крајот додадете желатин и се заедно соединете.

Кремот чувајте го во фрижидер 2 часа, а потоа пристапете на мачкање на кората.

Исфилуваната торта оставете ја преку ноќ во фрижидерот . Наредниот ден декорирајте ја по сопствен вкус.