Павлопулос: Изборите во Франција се победа на Европа

 

Ние народите од Европа, сме решени да не им дозволиме на остатоците од нацизмот, кои работат за распаѓање на Европа, да успеат. Ова е значењето на резултатот од француските избори, изјави грчкиот претседател Прокопис Павлопулос во својот говор на отворањето на Форумот на антички цивилизации во Атина.

Намерата на секоја вистинска цивилизација е да изгради комуникациски мостови со другите вистински цивилизации и да не гради ѕидови на изолација, истакна Павлопулос.

Осврнувајќи се на историската врска меѓу сегашната глобална криза и нејзините опасности и на текот на други цивилизации, грчкиот претседател истакна дека глобалната криза и нејзините опасности имаат свои корени не во судирот на цивилизацијата, туку затоа што овие цивилизации се алармантно деградирани. И поради таа деградација, тие не се повеќе во состојба да ја извршуваат својата природна мировна мисија преку соживот и соработка на глобално ниво.

Сите сфаќаат дека решителен одговор од страна на соживотот и дијалогот на цивилизациите може да се претвори во моќен и ефикасен лек против злото на војната и теророт со кои Блискиот исток се соочува со години. Во оваа рамка, Атина е домаќин на „Форумот на Антички цивилизации“, со оглед на тоа дека исполнува клучна мисија која е директно поврзана со симболичното минато и историската перспектива на Грција, додаде Павлопулос.