Tag: блаже конески

Објавен зборникот „Навраќање кон Конески“

Во издание на Општина Куманово од печат излезе зборникот „Навраќање кон Конески“, што го приредија Свето Стаменов, новинар на Македонското радио – Радио Скопје...

Пендаровски: Обединети стоиме во одбрана на македонскиот јазик

Негувањето и афирмацијата на македонскиот јазик не е само долг кон делото наакадемикот Блаже Конески, туку и долг кон самите себеси, кон сите наши...

Чествување за 100-годишнината од раѓањето на Конески во УНЕСКО

Во седиштето на УНЕСКО во Париз денеска ќе се одржи чествување на 100-годишнината од раѓањето на великанот на македонската култура Блаже Конески. Настанот е...

Чествување за Блаже Конески во Небрегово: Македонскиот јазик има вековна генеза...

Во пресрет на 99-годишнината од раѓањето на великанот Блаже Консеки, претставници од Владата, од Советот за македонски јазик, од Институтот за македонски јазик од...

Одбележани 70 години од првата стихозбирка на Конески и 25 години...

Научен собир по повод 70-годишнината од објавувањето на првата стихозбирка на Блаже Конески „Земјата и љубовта“ и 25 години од неговата смрт се одржа...

МАНУ организира свечен собир посветен на Блаже Конески

Во рамки на одбележувањето 50 години од основањето, Македонската академија на науките и уметностите денеска напладне ќе организира свечен собир посветен на нејзиниот прв претседател...

МАНУ одбележува 50 години

Македонската академија на науките и уметностите денеска одбележува јубилеј 50 години од формирањето . МАНУ е основана на 23 февруари 1967 година, а нејзин...

Короната ќе ја сотреме, ама корупцијата – јок

Иако од најважните меѓународни адреси, во неофицијална, а богами и во официјална форма, на Македонија и стигнуваат бројни предупредувања дека мора поодлучно да се...

Избор на уредникот